Als filosoof heb je een bijzondere rol in de maatschappij. Je laat je niet verleiden door de waan van de dag, maar je sluit je evenmin op in een ivoren toren. Ze vormt je als kritische burger die er niet voor terugdeinst de belangrijkste vragen aan een grondige reflectie te onderwerpen.
Filosofie studeren betekent nadenken over fundamentele vragen zoals deze:
- Hoe weet je zeker dat jouw rood niet mijn groen is?
- Mag je één persoon doden om vijf andere personen te redden?
- En welke cultuurdynamiek zit achter digitalisering, fake news of de klimaatproblematiek?
Hoewel dat vandaag vaak wel verwacht wordt, komt de filosofie zelden met pasklare antwoorden. Door vragen te stellen die anderen niet (durven) stellen, draag je echter bij aan een verrijking en nuancering van maatschappelijke, wetenschappelijke en soms eeuwenoude vraagstukken.
Waarom wijsbegeerte aan UAntwerpen?
Een betrokken en actuele opleiding
De opleiding wijsbegeerte heeft bijzondere aandacht voor de moderne en hedendaagse wijsbegeerte. Ze biedt je hiermee een stevig kader om na te denken over evoluties in onze huidige samenleving. Je leert afstand te nemen om kritisch te reflecteren over maatschappelijke problemen en deze in hun ruimere verbanden te zien.
Jouw ideeën sterk uitdrukken
Zelf denken, lezen, schrijven en spreken staan in de opleiding wijsbegeerte aan UAntwerpen centraal. De bacheloropleiding geeft je een grondig basispakket vaardigheden en kennis om als filosoof complexe vraagstukken te behandelen. Op deze manier kan je je stem laten klinken in het maatschappelijke debat en beschik je over extra troeven op de arbeidsbmarkt.